2024-2025 eğitim öğretim yılında uzaktan eğitim bölümlerine alım gerçekleştirilmeyecektir.
Beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin sağlığın
korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında
çalışacak insan gücü yetiştirilir ve araştırma yapılır. Diyetisyen olarak
sağlık kuruluşlarında, yataklı tedavi kurumları, diyetisyenliği ve halk sağlığı
diyetisyenliği yapılabilir. Toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışılabilir.
Beslenme eğitimcisi olarak. Eğitim kurumlarında çalışılabilir, araştırma ve endüstri kuruluşlarında görev alınabilir.
Programın
Amacı:
Beslenme ve diyetetik programının amacı, beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin, sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.
Program Hakkında Detaylı Bilgi:
Beslenme ve Diyetetik Bölümüne başvuru şartları için Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Sekreterliği ile ileşime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
0318 357 3738
Programda
Okutulan Belli Başlı Dersler:
Beslenme ve
diyetetik programında eğitimi süresince temel kimya, biyoloji, fizik,
matematik, istatistik, psikoloji, sosyoloji derslerinin yanı sıra beslenme
biyokimyası, beslenme ilkeleri ve besinler, fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji,
kişisel ve toplumsal sağlık, aile planlaması, toplum beslenmesi ve beslenme
hastalıkları epidemiyolojisi, besin kimyası ve analizi, ana-çocuk beslenmesi,
kurum beslenmesi, besin kontrolü, yönetim ekonomisi alanlarında dersler
verilir. Üçüncü yılın sonunda sağlık ocakları ve ana-çocuk sağlığı
merkezlerinde 6 hafta süreli halk sağlığında beslenme, son sınıfta bir yıl
süreli hastane ve kurumlarda beslenme stajı yaptırılır.
Gereken
Nitelikler:
Beslenme bilimi biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve
besin bilimi ile yakından ilgili bir alandır. Bu nedenle, beslenme ve diyetetik
alanında çalışacak kişilerin doğa bilimlerine meraklı ve bu alanda iyi yetişmiş
olmaları gerekir. Ayrıca sabırlı, başkaları ile işbirliği yapabilen, düşüncelerini başkalarına aktarıp onları
etkileyebilen kimseler bu alanda başarılı olabilirler.
Mezunların
Kazandıkları Unvan ve
Yaptıkları İşler:
Dört yıllık eğitimi başarı ile tamamlayanlara
“Diyetisyen” unvanı verilir.
Diyetisyen sağlık hizmetleri sınıfı içerisinde yer alır. Başarılı öğrenciler,
beslenme ve diyetetiğin yanı sıra biyokimya, anatomi, fizyoloji, halk sağlığı
ve metabolizma dallarında lisansüstü eğitime devam edebilirler. Diyetisyenler,
yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyeni ve halk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar.
Yönetici diyetisyen hastane, okul, yurt, endüstri ve kamu kuruluşları gibi
kurumlara, besin maddelerinin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve
servisiyle uğraşır. İnsanların en iyi ve en ekonomik yönden beslenebilmesi için
gerekli beslenme planlamasını yapar, uygulanmasını denetler. Tedavi
diyetisyeni, hastaların durumuna göre verilecek özel diyetleri düzenler,
yemeğin hastaya verilmesini ve hasta tarafından tüketilmesini sağlar. Taburcu
olan ve polikliniğe gelen hastaları, evde uygulamaları gereken diyet konusunda
eğitir. Halk sağlığı diyetisyenleri sağlık merkezlerinde görev alırlar ve
halkın sağlıklı beslenmesi için gerekli önerilerde bulunurlar. Ayrıca
diyetisyenler gıda teknolojisinde eğitimci ve danışman olarak da
çalışmaktadırlar.
Çalışma
Alanları:
Mezunların çalışma alanları dört grupta toplanabilir:
1. Diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında yataklı tedavi
kurumları diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapabilirler.
2. Toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışabilirler.
3. Beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim
kurumlarında çalışabilirler.
4. Araştırma ve endüstri kuruluşlarında görev alabilirler.
Diyetisyenlik ülkemizde yeni gelişen bir meslek alanıdır.
Okullarda, sosyal hizmet kurumlarında, hastanelerde, kamu ve endüstri
kuruluşlarında vb. yerlerde
diyetisyenin çalışmalarından yararlanma eğilimi artmaktadır. Bu nedenle iyi
yetişmiş bir diyetisyenin iş bulma sorunu olmayabilir.