Üniversitemiz Ev Sahipliğinde 1. Ulusal Sağlık Bilimleri Kongresi ve UNİKOP 2. Öğrenci Kalite Buluşması Gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından 1. Ulusal Sağlık Bilimleri Kongresi ve UNİKOP 2. Öğrenci Kalite Buluşması Kongresi düzenlendi. Mavi Salon’da gerçekleşen Kongrenin açılış programına, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Mehmet Başalan ve Prof. Dr. Erol Yılmaz, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) Müdürü ve Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, KOP Beşerî Sosyal ve Kurumsal Projeler Koordinatörü Yaşar Akça, dekanlarımız, akademik ve idari personelimiz ile çok sayıda öğrencimiz katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan program, açılış konuşmaları ile devam etti.

KOP Beşerî, Sosyal ve Kurumsal Projeler Koordinatörü Yaşar Akça, “Bugün burada 1.Ulusal Sağlık Bilimleri Kongresi ve 2. UNİKOP Kalite Buluşması Sempozyumu'nda sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Hepinizin şahit olduğu pandemi süreci, dünyada artan sağlık gereksinimlerini net bir şekilde ortaya koymuştur. Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmanın, insan yaşamının kalitesini artırmakla eşdeğer olduğu gerçeği bu süreçte kendini göstermiştir. Kıymetli öğrenciler, bu tür etkinliklerin, ülkemizin bilimsel alandaki ilerlemelerine katkı sağladığına inanıyorum. Burada elde edeceğiniz bilgi ve deneyimlerin, mesleki yaşamınızda sizlere ışık tutacağına eminim. Katılımınız ve katkılarınız için hepinize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Zeynep Tezel, “1.Ulusal Sağlık Bilimleri Öğrenci Kongresi ve UNİKOP 2. Öğrenci Kalite Buluşmasına hepiniz hoş geldiniz. Bilindiği üzere Konya Ovası Projesi, sosyo-ekonomik kalkınmayı hedefleyen insan odaklı bir bölgesel kalkınma projesidir. Başlangıçta KOP kapsamında, Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman illeri yer alırken 2016 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Nevşehir ve Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir illeri de KOP Bölgesine dâhil edilmiştir.   Proje ile bölgede yaşayan insanların gelir düzeylerini ve yaşam kalitelerini yükseltmek, bölge içi ve bölgelerarası gelişmişlik farklarını azaltmak ve ulusal düzeyde ekonomik ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmak hedeflenmiştir. KOP idaresi, bölgede gerçekleştirdiği faaliyetlerinde akademik anlamda destek yönlendirmelere ihtiyaç duymuştur. Bu amaçla KOP bölgesindeki 8 ilde 13 üniversitenin katılımıyla KOP Birliği Üniversiteler Birliği (UNİKOP) kurulmuştur. KOP Bölgesi üniversiteleri arasında eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve toplumsal hizmet gibi alanlarda akademik ve idari iş birlikleri yapmak, üniversite-sanayi etkileşimini ve üniversite-şehir bütünleşmesini ileri düzeye taşımak ve ülkemizin gelecek vizyonuna ve kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla KOP Bölgesinde eğitim veren üniversitelerin katılımı, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteği ve koordinasyonu ile ‘KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’ (UNİKOP) kurulmuştur.  UNİKOP bölge üniversiteleri arasında bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetlerde hem ilgili sektörlerin gelişmesi hem de öğrencilerin niteliklerinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. 1.UNİKOP Öğrenci Kalite Buluşması, Kırıkkale Üniversitesinin ev sahipliğinde 17- 18 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir.  Bugün Sağlık Bilimleri Enstitüsü ev sahipliğinde 2 gün boyunca Sağlık Bilimlerinin temel alanlarında yüz yüze gerçekleştirilecek oturumlarda 3 ayrı salonda eşzamanlı olarak toplam 50 bildiri sunumu gerçekleştirilecektir. Sunum yapacak katılımcılar arasında lisans öğrencilerimiz de bulunmaktadır. Kendilerini kongremize gösterdikleri ilgiden ve motivasyonlarından dolayı kutluyorum. KOP üniversitelerinden gelen UNİKOP ve Kalite öğrenci toplulukları da fuaye alanında topluluk faaliyetlerini ve öğrencilerin kalite süreçlerindeki yerini ve önemini vurgulayan poster sunumlarını paylaşacaklardır. Topluluk danışmanlarına ve topluluk üyesi öğrencilere katılımlarından dolayı teşekkür ediyoruz.  Kongre süresince, Sağlık Bilimleri alanında disiplinler arası ulusal bir platformda bir araya gelen geleceğin genç akademisyen adaylarının sunumlar sırasında bilgi ve deneyimlerini paylaşırken, ortak çalışma ve proje konularında yeni iş birlikleri geliştirmelerini de umuyoruz.” dedi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Üniversitemizin kuruluşundan beri hizmet veren Sağlık Bilimleri Enstitüsünün birincisini gerçekleştirdiği Öğrenci Kongresi ve Yüksek Öğretim Kalite Kurulu tarafından teşvik edilen Öğrenci Kalite Topluluklarının organizasyonlarından ikincisini gerçekleştiriyoruz. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, öğrencileriyle birlikte tüm üniversitelerin lokomotifi olmalıdır. Sebebi ise özgün araştırmalar üretmesidir. Üniversitemizde kayıtlı 35 bin öğrencinin yaklaşık %10’unu lisansüstü öğrencilerimiz oluşturmaktadır. Bu öğrencilerimizin sayısı nicelik olarak az görünse de nitelik olarak kaliteli araştırmalar, projeler üreten bir enstitünün mensupları olarak burada bulunmaktayız. Özgün araştırmalar üretmek ve lisansüstü programlar açmak bir üniversitenin hedefleridir. Üniversiteler insan kaynağı yetiştiren kurumlardır. İnsan kaynağının da yetiştirilmesinde son nokta doktora programıdır. Sağlık Bilimleri Enstitüsünün enstitü ana bilim dalları, o Üniversitede mevcut olan: Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık Fakültesidir. Üniversitemizde de Eczacılık Fakültesi yok ama paydaş üniversitelerde var. Veteriner Fakültelerinin eğitim yapılan anabilim dalları, Spor Bilimleri Fakülteleri ile Sağlık Bilimleri Fakültelerinin (Hemşirelik,  FTR Fakülteleri gibi) ilgili bölümleridir. Bu ana bilim dallarının başkanları ile ilgili fakülte bölümlerinin bölüm başkanları aynı zamanda Sağlık Bilimleri Enstitüsünün ana bilim dallarının da başkanlarıdır.” şeklinde konuştu.

Öğrenci odaklı öğrenmeyi teşvik eden bir Üniversite olduğumuzu ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Bizim hedeflerimizden bir tanesi ön lisans ya da lisans programımızın sayısı kadar lisansüstü program açmaktır. Malumununuz lisansüstü programlarının açılmasında YÖK’ün bazı kriterleri ile söz konusudur. Öğretim üyesi sayısından başlamak üzere son süreçte bazı ilave kriterler de konuldu. Örneğin ne kadar çok yayın üretirseniz o kadar çok program açma şansınız bulunmaktadır.  2022 yılında Türkiye’de 12 bin civarında doktoralı mezun verildiğini ifade etmek isterim.  Biz Üniversite olarak öğrenci odaklı öğrenmeyi teşvik eden bir Üniversiteyiz. Biz Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından lisans ve ön lisans öğrencilerimizin projelerini de destekliyoruz. Örneğin TEKNOFEST’e katılacak arkadaşlarımızın projelerine destek veriyoruz. Biz öğrenci odaklı öğrenmeyi teşvik ediyoruz derken, öğrencilerimizin kalite buluşmalarını da önemsiyoruz. Kalite topluluklarımız bu işin lokomotifi oluyorlar. Öğretim programlarının organizasyonunda, yeni programların oluşturulmasında, güncel programların revize edilmesinde önemli rol oynuyorlar. Öğrencilerimizin mezun arkadaşlarıyla buluşmalarını çok önemsiyoruz. Öğrenci gözüyle üniversitemizin kalitesinin geliştirilmesi önemli.” dedi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Sonuç olarak, sağlık bilimleri alanındaki tüm lisansüstü programların yalnızca Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yürütülmesi eğitim kalitesini artıracak, standart uygulamaları oluşturacak ve haksız rekabeti ortadan kaldıracaktır. TUS ve DUS gibi uygulamalar ile Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin klinik bilimlerinde yürütülen programların Sağlık Bilimleri Enstitülerinde yürütülmesi yararlı olacaktır.  Sağlık bilimleri alanında eğitim veren Tıp, Veteriner, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Sağlık Bilimleri Fakültelerinde bulunan temel bilimler, laboratuvar bilimleri ve klinik bilimleri gibi daha geniş bölümler oluşturularak aynı yükseköğretim kurumunda bulunan aynı ve benzer ana bilim dallarının ortak olarak lisansüstü programı yürütmeleri sağlandığında eğitim kalitesi artacak, YÖK’ün kriterlerine uyum kolaylaşacaktır. Tüm enstitülerin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bir lisansüstü eğitim enstitüsü çatısı altında toplanması eğitim standartları birlikteliğine olanak sağlayabilir ve eğitim kalitesini artırabilir.”  ifadelerinde bulundu.

 Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri tarafından, dinleyenlere müzik dinletisi sunuldu.

Müzik dinletisinin ardından, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (Eragem) Müdürü ve Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi    Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’nin “Pandemi ve Turkovac Aşısı” Konulu Konferansına geçildi.

Konferans sonunda Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz; KOP Beşerî, Sosyal ve Kurumsal Projeler Koordinatörü Yaşar Akça’ya Prof. Dr. Zeynep Tezel ebru tablosu hediye etti.

Açılış Programı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. 

1. Ulusal Sağlık Bilimleri Kongresi ve UNİKOP 2. Öğrenci Kalite Buluşması, iki gün süren Sözlü Oturum Sunumlarının tamamlanması  ile 6 Haziran Perşembe günü sona erdi.